Därför bör du slopa plastpåsarna och investera i en återanvändningsbar påse

När det kommer till att värna miljön möts man ständigt av nya tips och råd om hur man ska tänka. Men för att göra det enkelt handlar det helt enkelt om att leva så hållbart som möjligt. Och hur gör man då det? Genom att inte köpa nytt hela tiden. Ju mer du använder samma sak, oavsett om det är kläder, påsar, möbler eller hudvårdsprodukter, desto bättre för miljön är det. Eftersom plastpåsar sällan används mer än en eller max två gånger kan man snarare benämna denna typen av påsar som engångsartiklar. Vilket inte är att föredra ur miljöperspektiv. En kasse i ett slitstarkt och hållbart material däremot kan användas hela livet. 

Även om påsar som lever längre kräver mer energi vid tillverkning kompletteras det genom att använda den många gånger. Den slits inte på samma sätt som en påse gjord av plast. Dessutom finns det såklart andra fördelar med just tyg-, polyesterkasse och annan grön mer hållbar plast, bland annat:

  • Snygg design. Idag kan du hitta oändligt många olika varianter av kassar, både enkla utan tryck men även med snygga motiv, färger och mönster. Vissa återanvändningsbara kassar finns dessutom med smarta funktioner som stängbara fickor och olika remmar.
  • Stabilare och mer hållbar. Till skillnad från en vanlig plastpåse, som lätt hänt kan gå sönder om den packas för tungt, går inte kassar tillverkade av polyester, tyg sönder i samma utsträckning. Detta eftersom de ofta är tillverkade av slitstarka material.
  • Bekvämare att bära. En vanlig plastpåse som är tungt lastad är sällan skön att bära i handen särskilt länge. En återanvändningsbar påse å andra sidan har oftast längre remmar, vilket gör att du kan avlasta vikten över axeln på ett enklare sätt.

Plastpåsar är något de flesta av oss är uppvuxna med och som vi slentrianmässigt köpt (eller fått gratis) när vi handlat mat eller kläder. Under senaste åren har det dock skett en stor förändring i butiker som numer tar betalt för plastpåsar. Detta är ett sätt för att minska produktionen och för att få kunden att hellre ta med sin egen påse.

Shopping bags

Plastpåsar – en miljöbov

EU-kommissionen har gjort beräkningar för hur många plastpåsar som varje år slängs. Resultaten är skrämmande. Så många som åtta miljoner plastpåsar blir till skräp bara under ett år. Dessutom hamnar tyvärr väldigt många plastpåsar ute i naturen, vilket får allvarliga konsekvenser i bland annat sötvattenekosystem och i marina ekosystem. Genom att istället slopa plastpåsarna och investera i en riktigt snygg och tålig tygkasse behöver du inte mer köpa plastpåsar. När du handlar kläder eller matvaror är det bara att packa ner dina inköp i tygkassen.

Hållbara alternativ till plastpåsen från Brasak.se

Hållbart alternativ och dess fördelar

Att tyg-, polyesterkassar är mer hållbara eftersom de kan användas under lång tid, är ingen nyhet. Men har du koll på de andra stora fördelarna med att välja kassar i hållbart material? Här listar vi de främsta fördelarna:

  • Billigare än plastpåsar. Även om en plastpåse vid inköp är billigare än kasse i hållbart material tar det inte lång tid förrän de blir dyrare i längden, särskilt om du varje gång du handlar köper med dig en eller flera plastpåsar. Väljer du istället att köpa en kasse i t.ex. tyg kommer du få en kasse med otroligt lång livslängd. I längden sparar du alltså pengar.
  • Hållbar. Tyg-, polyester och green plastic har ofta betydligt högre slitstyrka än vanliga plastpåsar då de oftast tillverkas av ett mer hållbart material och för att vara längre, vilket gör materialet mer tåligt. 
  • Mer miljövänligt. Till skillnad från plast, som inte är en förnybar källa, är bomull det. Eftersom bomull tillverkas med låg miljöpåverkan och enkelt kan återvinnas är tygkassar bättre ur miljösynpunkt.
  • Enkelt att tvätta. En smutsig tygkasse? Inga problem. Släng den i tvättmaskinen och den blir som ny. Smutsig väska tillverkad av Green Plastic? Inga problem. Skölj enkelt av den under kranen.
  • En snygg accessoar. Vem vill klä på sig en snygg outfit för att sedan förstöra hela looken med en ful plastpåse? Idag finns det otroligt många snygga hållbara påsar som mer används som en modeaccessoar. Perfekt för att skapa en mer unik och hållbar stil!

Skillnaden mellan bärkasse i plast, tyg och papper

Visst kan man ibland behöva även plastpåsar och papperspåsar, särskilt med tanke på nya regler kring källsorteringen. Det kan dock vara bra att känna till för- och nackdelar med samtliga alternativ för att göra ett så medvetet val som möjligt.

Papperspåsar 

Papperspåsar används idag i större delen av landet som en del av källsorteringen för matavfall. Fördelarna med papperspåsar är att de tillverkas av förnyelsebara råvaror, vilket är bra ur miljösynpunkt. Det är dessutom enkelt att återvinna papperspåsar. Skulle en papperspåse hamna i naturen är den dessutom nedbrytbar. 

Nackdelarna med papperspåsar är att de orsakar en hel del utsläpp, en medelstor papperspåse orsakar exempelvis 430 gram koldioxid, vilket faktiskt är tre gånger så mycket som en vanlig plastpåse. Detta beror på att papperspåsar kräver mer energi vid tillverkning. Eftersom papper tillverkas av träd krävs väldigt energikrävande maskiner vid produktionen. Visste du exempelvis att så mycket som en femtedel av jordens koldioxidutsläpp beror på skogsindustrin?

Plastpåsar

Fördelarna med plastpåsar är att de inte kräver fullt lika mycket energi att tillverka eftersom varje påse är väldigt lätt och tunn, med andra ord används inte särskilt mycket råmaterial till varje enskild plastpåse. Plast är också enkelt att återvinna i Sverige. 

Nackdelarna med plastpåsar är att de inte tillverkas av en förnybar råvara utan består till stor del av olja. Många gånger hamnar dessutom plast ute i naturen, vilket är farligt då plast inte bryts ner på extremt lång tid.

Tygkassar

Tygpåsar tillverkas av förnyelsebara råvaror som bomull eller hampa. De tillverkas även för att kunna återanvändas och kan utan problem följa med i flera decennium. Du kan idag dessutom välja om du vill köpa ekologiska tygkassar, vilket är ännu bättre.

Nackdelen med tygkassar är att det krävs otroligt mycket vatten vid tillverkningen då vatten krävs vid odlingen av bomull. Dock väger fördelarna upp nackdelen eftersom tygkassen återanvänds under mycket lång tid.