Upptäck fördelarna med den populära aleppotvålen!

Aleppotvål har fått ett rejält uppsving under senare år och blivit omåttligt populär. Denna tvål är speciell och används för såväl hår och ansikte som kropp och händer. Tvålen tillverkas på ungefär samma sätt som vanlig hårdtvål, med en bas av olivolja. Men det är den unika ingrediensen lagerbärsolja som gör aleppotvål så speciell. För dig som tidigare haft problem med torr hud, finnar i hårbotten, eksem eller liknande, kan aleppotvål göra underverk. Ju högre halt lagerbärsolja som tvålen innehåller, desto mer vårdande är den.

Vad är aleppotvål?

Aleppotvål hör till en av de äldsta tvålsorterna i världen och har sitt ursprung i just Aleppo, Syrien, som namnet antyder. Tvålen har omnämnts i islams heliga skrift, något som också tyder på att ursprunget är mycket antikt och varför man ofta betecknar tvålen som den äldsta i världen. Man har till och med hittat äkta bevis på aleppotvål inuti burkar som dateras bakåt så mycket som 2800 f.Kr. Men vad är det som gör den här tvålen så unik? Det är lagerbärsoljan och dess välgörande effekter. Äkta aleppotvål ska helst tillverkas under årets kallaste månader eftersom man då enklast bevarar ingrediensernas naturliga egenskaper. Eftersom aleppotvål inte innehåller tusentals olika ingredienser utan främst olivolja och lagerbär, är tvålen skonsam och naturlig. Både olivolja och lagerbärsolja har stora hälsofördelar. Olivoljan är exempelvis:

  •       Rik på mineraler, bland annat magnesium, koppar och fosfor.
  •       Rik på vitaminer, bland annat vitamin A, B ,C, E och F. 

Lagerbärsolja har i sin tur andra hälsoaspekter då oljan visat sig ge goda resultat på reumatism och muskelvärk. Därtill är lagerbär väldigt antibakteriellt och fungerar bra när man behöver desinfektera eller ta bort döda hudceller. Då tvålen är väldigt mjukgörande och återfuktande fungerar den väldigt bra för dig som har problem med psoriasis, eller som har eksem i hårbotten. Den rekommenderas även att användas som intimtvål för både män och kvinnor. Beroende på hur stor effekt du vill få av tvålen kan det vara bra att kolla upp hur många procent av lagerbär den innehåller. Vanligtvis säljs aleppotvål med antingen:

  •       5 %
  •       10 %
  •       20 %
  •       40 %

… lagerbärsolja. 

Aleppotvål från Brasak.se

Så tvättar du håret med aleppotvål

Aleppotvål för hår har visat sig ha stora fördelar, särskilt för den som lider av kliande eksem i hårbotten eller som kanske upptäckt finnar i hårbotten. Något många misstar sig för när det dyker upp finnar är att man instinktivt tror att dessa beror på oljig och fet hy. Det är dock många gånger långt ifrån sanningen. Det kan till och med vara den exakta motsatsen, alltså väldigt torr hud. När huden är för torr kompenserar den genom att producera överdriven mängd olja, detta för att mjukgöra och smörja in huden. Då kan fettet täppa igen porerna och det bildas då finnar i hårbotten. Ett tips är att prova att tvätta håret med aleppotvål, något som vare sig är svårt, dyrt eller krångligt. Samtidigt som du kan få ett lenare och friskare hår samt en gladare hårbotten, minskar du även på miljöförstörelsen då aleppotvål är betydligt mer miljövänligt än vanliga schampon och balsam.

Så här tvättar du håret med aleppotvål:

  1.     Börja med att borsta ut håret så att det är fritt från tovor.
  2.     Skölj igenom håret ordentligt med vatten så att det är helt blött. För dig med tjockt hår kan du ofta behöva stå en stund under strålen eller lyfta upp partier av hår för att vattnet verkligen ska komma åt överallt.
  3.     Ta sedan aleppotvålen och för den över hårbotten och håret. Jobba på tills du märker att hela huvudet är fullt av lödder, då är håret rent. Efter att du fört tvålen över hela håret och huvudet och fått upp ett bra lödder kan du avsluta med att med cirkulerande rörelser massera hela hårbotten. Om du upplever att det är svårt att få till ett lödder kan du prova att blöta håret ännu mer.
  4.     Till skillnad från vanligt schampo, som innehåller en väldigt stor mängd vatten, kan du med aleppotvål behöva jobba igenom längderna på ett annat sätt. 
  5.     När du har ett rejält lödder är det bra att börja massera runt hela huvudet, särskilt om du har problem med eksem i hårbotten. Massera gärna en minut.
  6.     Dags att skölja ur håret med vatten. Ibland kan det ta lite längre tid att skölja ur aleppotvål gentemot vanligt schampo, men du märker när allt är ur.
  7.     Avsluta med att tvätta håret med surskölj. Surskölj är en hårsköljning som har liknande egenskaper som balsam. Den används just efter att man tvättat håret med olika typer av tvål. Efter att man tvättat håret blir pH-värdet väldigt basiskt, då behöver man komplettera med något surt för att skapa en balans. Du kan enkelt göra din egen surskölj genom att blanda vatten + äppelcidervinäger (går även bra att byta ut vinäger mot exempelvis hibiskuste).
  8.     När du har duschat med aleppotvål och sköljt ur, tar du din surskölj och för ner längderna i lösningen först, sedan häller du resten av sursköljningen över huvudet tills hela håret är dränkt. Avsluta med att skölja av håret en sista gång, gärna med kallt vatten.

Välj rätt aleppotvål

Till skillnad från Champagne, som är ett skyddat namn och som inte kan användas hur som helst, är tyvärr aleppotvål inte skyddat. Detta innebär att i stort sett vem som helst kan kalla sin tvål för aleppotvål. När du väljer ut tvålen är det därför viktigt att du ser över ingredienserna. Helst ska tvålen inte innehålla särskilt många ingredienser förutom olivolja och lagerbärsolja.